Старший науковий співробітник відділу природних ресурсів Євгенія Анпілова прийняла участь у роботі віртуальної міжнародній конференції з радіаційної безпеки: удосконалення радіаційної безпеки на практиці, що була організована МАГАТЕ з 9 по 20 листопада 2020 року, штаб якої знаходиться у Відні, Австрія.

Євгенія Анпілова представила доповідь «Вдосконалення моніторингу тритію у гідросфері України»/«IMPROVEMENT IN THE MONITORING OF TRITIUM IN HYDROSPHERE OF UKRAINE».

Крім того, вона виступила у ролі співголови сесії «Ризики комунікації та ризики управління».

Експерти з радіаційної безпеки з усього світу обмінювались практичним досвідом застосування норм безпеки МАГАТЕ з метою захисту співробітників, пацієнтів, населення та навколишнього середовища від природних та штучних джерел випромінювання.

В ході роботи секції учасники дійшли висновків:

  • Повідомлення щодо радіаційних ризиків стає все більш важливою навичкою серед експертів з радіаційної безпеки, регулюючих органів, операторів та інших зацікавлених сторін.
  • Експерти та учасники обговорили можливі шляхи зміцнення системи інформування щодо ризиків в усьому світі.
  •  Кожен член спільноти фахівців з радіаційного захисту несе етичне, професійне і моральне зобов’язання щодо встановленню істини, боротьбі з неправильними уявленнями, міфами і брехнею, стосовно радіації.
  • Громадськість грає провідну роль в прийнятті рішень про те, що є безпечним, часто ґрунтуючись на своїх емоціях і сприйнятті ризику. Роль фахівців з радіаційного захисту полягає в тому, щоб надавати їм точну і зрозумілу інформацію для прийняття рішень.

Джерело:

https://www.iaea.org/events/international-conference-on-radiation-safety-2020/programme
https://www.iaea.org/newscenter/news/key-radiation-safety-areas-for-the-next-decade-identified-at-the-international-conference-on-radiation-safety