В період з 12 по 17 серпня 2018 р. було проведено експедиційні дослідження по збору первинних даних на території НПП “Подільські Товтри”.
В експедиції прийняли участь наступні співробітники інституту: д.геол.н. Радчук В.В., к.т.н. Крета Д.Л., к.т.н. Радчук І.В., к.т.н. Триснюк Т.В., к.т.н. Новохацька Н.А., к.т.н. Загородня С.А., к.е.н. Пащенко Є.Ю.
Метою експедиційних досліджень було забезпечення послідовності і безперервності досліджень екосистеми Дніпровського каньйону поєднуючи контактні методи досліджень та методи і технології тематичного дешифрування космічних знімків водних об’єктів.
Територія національного природного парку належить до Західно-Подільської височинної області. Окрасою цієї території є Товтровий кряж, або – «Товтри», який являє собою скелясте дугоподібне пасмо Західного Поділля. Довжина Товтр сягає 250 км (80 км у межах національного парку), ширина – 5 – 6 км, а абсолютні висоти коливаються від 400 до 436 м. Товтри являють собою бар’єрний риф міоценового моря, складений мшанковими, мембранопоровими та черепашковими вапняками. Аналогів їм у світі немає.
Здійснено первинне вимірювання глибини, рельєфу дна та структури донних відкладів затоки Бакота. Бакотська затока ― це заповідне озеро, яке утворилося на місці затопленого села Бакота у 1981 році, під час будівництва Новодністровської ГЕС.
Також проведено спільну робочу нараду з адміністрацією та працівниками наукового відділу НПП «Подільські Товтри», обговорено питання спільної співпраці щодо збереження та відновлення природних водних ресурсів.
В подальшому планується камеральна обробка отриманих результатів та геоінформаційне моделювання екологічних процесів, що спостерігаються в акваторії дослідженого водного об’єкту та прибережних природозаповідних територіях.
Результати експедиційних досліджень будуть представлені в наукових публікаціях в періодичних виданнях та в формі доповідей на профільних конференціях та семінарах.