З 7 по 17 червня 2013 р. вченими Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору, Державної наукової установи «Відділення морської геології та осадочного рудоутворення НАН України», , Інституту біології південних морів та Інституту радіофізики та електроніки НАН України були проведені комплексні експедиційні дослідження в Чорному морі (73-й рейс науково-дослідного судна «Профессор Водяницкий»).

 

Мета експедиційних досліджень: отримання вихідних даних для всебічного вивчення поверхневих проявів дегазації в Азово-Чорноморському регіоні; виявлення основних особливостей розвитку газогідратів і встановлення критеріїв їх пошуку, а також збір первинних даних про екологічний стан морського довкілля.

 

Дослідження проводилися за кількома проектами цільової комплексної програми наукових досліджень НАН України «Комплексний моніторинг, оцінка і прогнозування динаміки стану морського середовища і ресурсної бази Азово-Чорноморського басейна в умовах зростаючої антропогенного навантаження та зміни клімату».

 

Були виконані геологічні, гідроакустичні та гідробіологічні дослідження на 6 полігонах за маршрутом судна (всього 47 станцій) в північно-західній частині моря. Проведено відбір проб донних відкладень для подальших лабораторних та технологічних досліджень.