10-12 травня 2013 року головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору, доктор технічних наук   Яковлєв Є.О. взяв участь у виїзному засіданні Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України, яке відбулося у місті Калуш Івано-Франківської області.

На порядку денному зазначеного вище засідання розглядалися найбільш нагальні проблеми цього регіону щодо ризиків надзвичайних транскордонних водно-екологічних ситуацій в басейні ріки Дністр.

На засіданні були заслухані доповіді представників Івано-Франківської облдержадміністрації, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Інституту телекомунікацій і глобального простору, Інституту геохімії навколишнього середовища  НАН України та інш.

Яковлєв Є.О. виступив з доповіддю «Еколого-геологічні фактори ризику надзвичайної транскордонної ситуації у басейні р. Дністер в наслідок затоплення Домбровського кар’єру»

В своїй доповіді Яковлєв Є.О. зробив наголос на основних небезпечних змінах геологічного середовища у зоні Калуського гірничодобувного району.

Розміщені нижче фотоматеріали ілюструють наведені в доповіді факти.

 

Фото 1. Зсувно-карстові та обвальні процеси на бортах Домбровського кар’єру при його затопленні.

 

Фото 2. Зсувні процеси на північному борту Домбровського кар’єру зі зміщенням порід у напрямку до р. Сивка  (доплив т. Дністер).

 

Фото 3. Водо-соленасичення та пучіння підґрунтя дамби шламохвостосховища  № 2 на примиканні до промзони м. Калуш.

 

Фото 4. Зона рекультивації полігону гексахлорбензолу на промзоні м. Калуш.

 

Фото 5. Розвиток карстових лійок на межі житлової забудови м. Калуш (використовується як стихійне звалище побутових відходів з надходженням забруднень у тіло грунтового волосного горизону).